Nyelvtanulás / Nyelvvizsga

alapfoku-nyelvvizsga

Sziasz(tok)! Megígértem, hogy beszámolok a nyelvvizsgám eredményéről, de mellé még szeretnék mondani pár dolgot – remélem nem baj. Illetve ne haragudj, ha megtévesztettelek, ma új teszt nem lesz, de az írás végén lesz egy régi. :)

Ha csak a teszt érdekel, KATTINTS IDE

Szóval.. azt  érdemes rólam tudni, hogy 2003 óta nem tanultam németet egészen 2015 júniusig – ez kb. 12 év teljes szünet. Igaz, 2012 -ben volt egy pár hetes fellángolás, de hamar alábbhagyott a lendület. Idén is elég döcögve indult, mert erős kezdés (tanuljunk gyorsan 500 szót meg újra) után jött a határozott visszaesés (most hogy már tudok félig 300-at, igazán jár nekem pár nap pihenő).

Szóval rá kellett vennem magam arra, hogy minden nap leüljek és foglalkozzak a némettel. Az első tesztet 2015 július legvégén tettem ki a netre és azóta 1-2 kivételtől eltekintve tényleg minden nap foglalkoztam a némettel legalább 30 percet.

Térjünk a lényegre, sikerült az alapfokú nyelvvizsgám. Az írásbeli 83, a szóbeli csak 64% lett. Ez nem nagy szám, bárki meg tudja csinálni elvileg.. viszont ahová ki szeretnék lyukadni, az az, hogy 2008 óta megvan az államvizsgám, azóta csak egy alapfokú nyelvvizsga kellett volna.. de soha nem volt meg bennem az AKARAT, hogy TÉNYLEG nekiálljak tanulni. A célom, hogy legkésőbb májusban középfokúzzak, de talán már márciusban el fogok menni…

Hová akarok kilyukadni? A 10+ év lustaságomból tanulva után szerintem…

  1. Nincs olyan, hogy “nincs nyelvérzékem” meg “nincs rá időm”. Vagy megoldásokat keresel vagy kifogásokat… ez nagy igazság.
  2. Nincs olyan, hogy “nem kell a nyelvtan” meg “nem kell a névelő”. Mondták most is a szóbelin, hogy kizárólag azért nem kell biztosan újra jönnöm, mert a nyelvhelyesség (ragozás, szórend, vontazok) nagyon rendben volt, akár középfokozni is mehettem volna.

 

Aki követi kezdettől fogva a sorozatot, az tudhatja, hogy soha senki kedvéért nem térek el attól, amit helyesnek gondolok. Nem érdekel (idézőjelben!), hogy túl könnyű, túl nehéz, utáljátok a lyukas szöveget vagy a melléknévragozást. Annyit várok tőled is, mint magamtól. Ez így korrekt, aztán majd páran kilépnek, mások bekapcsolódnak…

Régóta ígérem a középfokú anyagokat és azt is, hogy az összes alapfokút egy helyre kigyűjtöm. Lehet, hogy csak karácsonyi ajándék lesz belőle, de mindenképpen megcsinálom ebben a hónapban. Az kb. 140 db alapfokú tesztet fog jelenteni. Aki nem akar tovább jönni, az ismételgetheti őket bármikor, aki viszont szeretne TÉNYLEG megtanulni JÓL, HELYESEN németül, azt várom a továbbiakban is..

Sőt, úgy tűnik, a célegyenesbe ér a másik dolog is, amit ígértem: három héten belül elindul a nyelvtani oktatósorozat is, amit nem én csinálok, csak besegítek… de olyannyira bízok benne, hogy a nyelvvizsga óta nem is tanultam nyelvtant, mert erre fogom alapozni a középfokú felkészülésem. Az fizetős lesz, de mint tudjuk, az igazán jó dolgok soha nincsenek ingyen! Az én tesztsorozatom a kivétel… 😀

Nos, jó hosszú lett.. a lényeg, nélkületek nem lett volna erőm minden nap hozzákezdeni a tesztekhez, de hogy tudtam, hogy várjátok – így mégis megtettem. Szerintem min. 50%-ban ezen múlt a sikerem, szóval köszönöm! :)

Végezetül pedig a legelső teszt újra:
(nem ez került ki legelőször a netre, de ez volt a legelső, ami elkészült)


Hogy mondnád, hogy “a jövő/következő hónapban“?

 
 
 

ezen a héten [2 db-ot keresünk]

 
 
 
 
 

egész nap

 
 
 
 

karácsonykor

 
 
 
 

gestern, heute, morgen, ……………….
(mi a következő a sorban?)

 
 
 
 

Hogy mondod azt, hogy “két héttel ezelőtt“?

 
 
 
 

mit jelent a “vorigen Monat / im vorigen Monat“?

 
 
 

kedden

 
 
 

mint jelent a “jeden Tag“?

 
 
 
 

estefelé

 
 
 

Ha szeretnél hasonló teszteket még, add meg az e-mail címed és heti 1-2 db levelet küldök neked.